Ziek

 

Ziekte zet het leven op zijn kop. Wat eerder vanzelfsprekend was, is dat niet langer. Sommige mensen voelen vooral verdriet, boosheid of angst. Anderen puzzelen met de vraag hoe ze hun leven aanpassen aan wat mogelijk is. Wat is nu echt belangrijk en wat niet? Reacties vanuit de sociale kring kunnen je doen afvragen wie je tot steun is (en wie niet). Misschien voel je onzekerheid over hoe het verder zal gaan.  Of vraag je je af hoe je dit volhoudt en waarvoor? Dit zijn een paar voorbeelden van vragen.

Mensen die van dichtbij meemaken dat een dierbare die ziek is geworden, ervaren eigen emoties en vragen. Mag ik aandacht vragen voor mijn emoties, ik ben toch niet ziek? Hoe kan ik verder in de toekomst? Partners, kinderen of anderen dierbaren van iemand die ziek is, zijn ook van harte welkom. 

 

Werkwijze

In de begeleiding ben ik nabij, ik sluit aan bij de emotie of vragen die op dat moment bij jou of je dierbare speelt. Samen zoeken we naar een "holding space," een veilige ruimte om te delen wat je voelt, ervaart en denkt. Ook als dat moeilijk is. We bewegen tussen  kwetsbaarheid en veerkracht. Zo zoeken we waar(in) jij steun, kracht of hoop vindt. Als het bij je past, maak ik gebruik van gedichten, visualisaties, afbeeldingen, muziek en wat jouw lichaam vertelt. In het balanceren tussen wat moeite kost en wat je steun geeft,  ontstaat ruimte en oriëntatie. We komen samen tot de kern van jij werkelijk belangrijk vindt in jouw leven, op dat moment.

Indien de laatste dagen of weken aanbreken, kan ik er voor jullie zijn. Wanneer je sessie afneemt, kan ik er voor jullie zijn tijdens de stervensfase. Is dit jouw/ jullie wens? Dan hoor ik het graag. 

In mijn werkwijze combineer ik mijn ervaring therapeut en geestelijk begeleider. Ik vertrek vanuit de zingeving. Wie ben jij? Wat vindt jij werkelijk belangrijk in jouw leven? Het is vaak een bedreiging daarvan, die de emoties en vragen oproept. Wanneer emoties, somberte of onzekerheid je overheersen, maak ik gebruik van mijn therapeutische vaardigheden om te zoeken naar balans of veerkracht. De afgelopen jaren ben ik in het hospice en de thuissituatie werkzaam met ernstig zieke volwassenen en kinderen.